Tweedehands meubels kopen en opnieuw stofferen? Hier vind je hoe!

Categorie:

Tweedehands meubels kopen en opnieuw stofferen? Hier vind je hoe!

Categorie:

Inhoudsopgave

In deze blog leg ik jullie uit hoe je geschikte meubels kan vinden voor jouw stoffeerproject. Ik zal uitleggen welke stoffen geschikt zijn, hoeveel stof je nodig hebt voor jouw project en hoe jij ze zelf kan bekleden, stap voor stap!

Tweedehandswinkels

In elke stad of dichtbij een dorp is wel een tweedehandswinkel te vinden, denk aan winkels zoals Het Goed, Gideon en vele andere kringloopwinkels en brocantes die jij kan afstruinen. Naast de fysieke winkels is er natuurlijk ook nog een website-versie, die iedereen wel kent, genaamd Marktplaats. Marktplaats is ook een geschikte optie waar je vele mooie pareltjes kan vinden en vaak voor maar weinig. 

Hoe vind ik de pareltjes onder al het stof?

Maar nu vraag je je misschien af.. hoe vind ik die pareltjes onder al het stof? Dit is een goede vraag, er zijn soms zoveel opties en mogelijkheden, dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Controleer daarom op schade, slijtage en de structuur van het meubel. Een stevig frame is belangrijk en zorgt ervoor dat het minder snel versleten zal raken. Let bijvoorbeeld ook op het materiaal. Zoek naar solide hout zonder kraken of wiebelen en vermijd doorgezakte of versleten onderdelen. Ga voor tijdloze of klassieke ontwerpen die bij verschillende interieurstijlen passen, zodat ze relevant blijven bij veranderingen.

meubels stofferen

Welke stoffen zijn geschikt voor jouw project

Een geschikte stof voor stoffering moet verschillende eigenschappen combineren. Het moet bestand zijn tegen dagelijks gebruik, slijtage en morsen. Kijk bijvoorbeeld naar Martindale in stoffen, hoe hoger het aantal, hoe meer slijtvast de stof is. Stevigheid is ook van belang, zodat de stof strak over het meubelstuk gespannen kan worden zonder te scheuren of uit te rekken. Gemakkelijk in onderhoud en reiniging, samen met kleur- en patroonvastheid, zijn belangrijk om de esthetiek van het meubelstuk te behouden. Naast deze tips kun je je ook laten adviseren door een stoffeerder. 

Hoe kan ik zelf een meubel bekleden?

Het stofferen van je eigen stoel of meubel heeft veel voordelen, zo is het duurzaam, goedkoop en kun je het helemaal naar je eigen wens maken. Maar het is ook goed om rekening te houden met de nadelen zoals kennis, tijd en geduld. Voor het stofferen van een meubel is niet per se veel kennis nodig, alleen heb je soms wel veel geduld nodig. Onderschat het project daarom ook niet en wees er zeker van dat je tijd hebt en wilt nemen om dit project te maken. Daarnaast zijn er diverse materialen nodig voor het bekleden van een meubel, elk project is anders dus misschien heb je niet alle materialen nodig of juist andere materialen. In het stappenplan geef ik een aantal voorbeelden van materialen, ook heb ik een link naar een handige DIY video over het bekleden van meubels, in die video worden meer materialen benoemd.

Stappenplan

Hieronder zal ik in zes stappen uitleggen hoe jij jouw meubel zelf kan bekleden. Ook heb ik een handige video op youtube gevonden die jou, naast deze stappen, je erbij kan helpen. Klik op deze link voor de youtube video:

Stap 1: De voorbereiding

Meet het meubelstuk nauwkeurig op en bepaal hoeveel stof je nodig hebt en houd er rekening mee dat je misschien meer stof nodig hebt. Ga daarom voor 10 centimeter meer aan elke zijde. Kies een stof die geschikt is voor het gebruik, zoals ik eerder heb benoemd in deze blog, en past bij jouw eigen stijl en de stijl van het meubel. Maak een lijst van materialen waarvan jij denkt dat je ze nodig zal hebben, zoals stof, vulling, nietjes en gereedschap.

Stap 2: Het verwijderen van de oude bekleding

Verwijder de oude stof en vulling voorzichtig van het meubelstuk. Let goed op hoe het origineel is bevestigd, want dit kan nuttig zijn bij het aanbrengen van de nieuwe bekleding.

Stap 3: Voorbereiding van het frame

Controleer het frame op eventuele reparaties die nodig zijn. Repareer losse of gebroken delen en zorg ervoor dat het stevig en stabiel is voordat je verder gaat.

Stap 4: Snijden en bevestigen van de nieuwe stof

Gebruik de oude stof als sjabloon om de nieuwe stof op maat te knippen. Begin met het vastmaken van de stof aan één kant van het meubel en werk geleidelijk naar de andere kant. Zorg ervoor dat de stof strak en glad zit en niet te veel plooien heeft.

Stap 5: De nieuwe vulling toevoegen

Voeg indien nodig nieuwe vulling toe aan het meubelstuk. Zorg ervoor dat het gelijkmatig verdeeld is en comfortabel aanvoelt wanneer je het meubel weer gaat gebruiken.

Stap 6: De puntjes op de i

Werk de randen van de stof netjes af en bevestig deze stevig aan het meubel met nietjes of andere geschikte bevestigingsmiddelen. Controleer nogmaals of alles stevig vast zit en dat de stof mooi strak, en indien een patroon heeft, gelijkmatig zit. Daarna is jouw meubel helemaal klaar om gebruikt te worden!

Tweedehands meubels kopen en opnieuw stofferen

In deze blog heb ik jullie in korte stappen uitgelegd hoe het stofferen van een meubel in zijn werk gaat, met deze informatie kunnen jullie alvast aan de gang. Daarnaast wil ik jullie erop attenderen ook zelf onderzoek te doen, elk meubel is anders. Het ene meubel heeft misschien meer zorg nodig dan het andere meubel. Laat je daardoor niet ontmoedigen, want het eindresultaat is alles waard!

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met mij op via het contactformulier!

Inhoudsopgave

Afspraak inplannen