Wat zijn de interieurkleuren voor 2024

Wat zijn de interieurkleuren voor 2024?

Categorie:

Wat zijn de interieurkleuren voor 2024?

Categorie:

Inhoudsopgave

In deze blog geef ik jullie meer inzicht over de interieurkleuren voor 2024, welke kleuren zijn in en welke zijn uit? Ook geef ik jullie een terugblik van 2023, zal ik meer uitleggen over trendforecasting en hoe jij de kleuren van 2024 kan toepassen bij jou in huis. 

Terugblik 2023

Het afgelopen jaar waren er eveneens weer heel veel trends en kleuren die weer in stijl kwamen. Zoals paars in verschillende tinten, limoengroen, felroze en terracotta. Volgens Pantone was de kleur van 2023 “Viva Magenta”, bestaande uit een mix van rood, roze en paarstinten. Het is een kleur die doet denken aan de natuur, het is een levendige kleur en geeft een positieve sfeer aan elk interieur. 

Gedurfde kleuren

2023 was ook het jaar van gedurfde en felle kleuren. Zoals de combinaties van groen en paars, geel en roze en nog veel meer. De uitgesproken en gedurfde statement pieces gaven een artistieke draai aan elk interieur . Maar om deze felle kleuren te laten werken is het nodig om hier en daar gebruik te maken van neutrale kleuren. Zoals neutrale stoelen gecombineerd met een felle bijzettafel.

Warme kleuren en ton sur ton

Ook zagen we in 2023 dat warme kleuren helemaal in waren en dat nog steeds zijn. Denk bijvoorbeeld aan de aardetinten zoals taupe, zand of een cappuccino kleur. Maar ook rode- en bruine tinten, nachtblauw en dennengroen zagen we veel terugkomen. Deze kleuren werden ook gebruikt om monochrome interieurs te creëren zoals met verschillende tinten van blauw. Naast de warme kleuren was ook ‘ton sur ton’ weer in als kleurtrend. Hierbij worden vooral beige en neutrale kleuren gebruikt. Dit kan de ruimte een zachte en rustige sfeer geven. Denk daarbij aan neutrale kleuren in verschillende tinten van donker naar licht. 

Al met al was 2023 een bewogen jaar met de interieurkleuren en laten we stellen dat het een mooie introductie was voor de kleuren die in 2024 in zullen zijn of in zullen blijven.  

Kleuren en trendforecasting

Maar nu vraag je je misschien af, hoe komen wij eigenlijk aan deze “trendkleuren”? Dit is een goede vraag en dit zal ik jullie uitleggen. Kleuren en andere trends, of het nou gaat over interieur of andere werkvelden, worden mede bepaald door middel van trendforecasting. Trendforecasting, in het Nederlands wordt het trendvoorspelling genoemd, is een strategie die wordt gebruikt om consumentengedrag te voorspellen op basis van consumententrends in het verleden en actuele marktgegevens. 

Wie zitten er achter trendforecasting?

In de interieurwereld wordt trendvoorspelling onder andere gedaan door het bedrijf WGSN.. WGSN ondersteunt een breed scala aan bedrijven, van start-ups tot Fortune 500-ondernemingen, in de sectoren mode, beauty, voedsel en drank, interieur en consumententechnologie. Ze bieden een waardevol inzicht en geven begeleiding om indrukwekkende producten te ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften en wensen van consumenten in de komende jaren. Zo zijn bijvoorbeeld de fashion kleuren voor 2025/2026 al bekend. Met een mix van experts, unieke data- en analysetools en een grote sector kennis helpen bedrijven, zoals WGSN, andere bedrijven om de juiste trends voor te blijven.

De kleuren voor 2024

De kleuren voor 2024 zijn het best te omschrijven als fris, avontuurlijk, vriendelijk en veelzijdig. Dat zijn wel een aantal grote termen om de kleuren te omschrijven, maar het is echt waar. Zo zijn de grootste trendkleuren voor dit jaar: roze terracotta, verschillende tinten groen, zilver, poeder lila, mauve en nog veel meer. Terracotta kwam in 2023 ook al terug als de kleur van het jaar en in 2024 komt hij terug met een twist. Dit keer is een roze tint verweven tussen het terracotta, waardoor de kleur een warme sfeer krijgt en gemakkelijk te combineren is met andere kleuren. 

Voor een professioneel kleuradvies voor jouw woning kun je een bezoek brengen aan de pagina kleuradvies.

interieur kleuren 2024

Zilver in plaats van goud?

Jarenlang waren goud, messing en andere varianten daarop een grote trend. Maar dit jaar komt misschien toch dat beetje zilver terug in huis. Zo kan het worden toegepast in meubels of accessoires. Van stoelen met stalen poten tot aan vazen van rvs. De zilveren look geeft een stoere en stijlvolle sfeer aan het interieur. 

Mauve, poeder lila en groen

Naast de roze terracotta is bijvoorbeeld ook poeder lila, mauve en groen kleuren van dit jaar. Deze tinten kleuren hebben een tijdloos gevoel over zich heen. Deze kleuren geven een warm en stabiel gevoel aan elke ruimte, deze kleuren kun je mooi combineren met de aardsetinten en houtsoorten. Daardoor krijgt het naast warmte ook een natuurlijk gevoel. 

Hoe kun je deze toepassen bij jou in huis?

Nu ik jullie een beeld heb gegeven over de kleuren van dit jaar, staat alleen nog de vraag open, hoe jij ze kunt toepassen bij jou in huis. Als je gaat voor een kleurenpalet met warme tinten, straalt dit een gastvrije en vertrouwde sfeer uit en is gemakkelijk te combineren met natuurlijke elementen zoals hout en aardewerk. De tinten die geïnspireerd zijn op de natuurlijke kleuren van bossen en bloemen, zorgen van nature voor een rustgevend gevoel. En ook deze kleuren passen goed bij ingetogen natuurlijke materialen, zoals hout, kurk en wol. Ga bijvoorbeeld voor een klassiek meubel of een interessant Scandinavisch design. Deze kleuren passen over het algemeen bij veel van de interieurstijlen en zijn goed combineerbaar.

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met mij op via het contactformulier!

 

PS lees ook de blog “Woontrends 2024” om up-to-date te blijven van de laatste trend.

Inhoudsopgave

Afspraak inplannen